Amikor a hurrikán visszalő

2017. szeptember 12. 18:38 - Felcsuti Balazs

Az emberiség történelmében Xerxész, perzsa uralkodó volt az első, aki térdre akarta kényszeríteni a természetet. Xerxész, a Hellász elleni háború során hajóhidat építtetett a Hellészpontoszon. A nagy kínkeservvel megépített hidat azonban a viharos tenger lerombolta. Xerxész nagyon megharagudott a viharra és büntetésképp megkorbácsoltatta a tengert.

Xerxész, kései utódja, bizonyos Ryon Edwards, floridai lakos úgy gondolta, hogy megleckézteti a közelgő Irma hurrikánt. Edwards, a Facebookon meghirdetett egy “Lőjük le Irmát“ elnevezésű eseményt, amely az állam fegyvertulajdonosait hívta meg egy kis hurrikán lövöldözésre. Elvégre, érvelt Edwards, Florida egy “stand your ground” állam, azaz a törvény megengedi fenyegetettség esetén, jogos önvédelemből a lőfegyver használatát. Márpedig mi lehetne jogosabb önvédelem, mint a pusztító hurrikán elleni fellépés?

Edwards természetesen viccnek szánta a bejegyzést, de pár nap alatt több tízezren jelezték érdeklődésüket az esemény iránt. Az érdeklődők többsége, úgy tűnt, érti a tréfát, néhány bejegyzés azonban felvetette annak a lehetőségét, hogy itt tényleg lesznek olyanok, akik fegyverrel igyekeznek majd jobb belátásra téríteni Irmát.

hurrikan_irma.jpg

Az esemény” híre elérte a rendőrséget is, amely úgy döntött, hogy nem bíz semmit a véletlenre. A Florida déli részén található Pasco megye seriffje kitweetelt egy illusztrációt arról, hogy miért nem jó ötlet hurrikánba lőni. A meggyőző magyarázat szerint a nagy sebességű forgószél eltérítheti, akár vissza is fordíthatja a golyó pályáját. Magyarul, megvan a veszélye annak, hogy a hurrikán visszalő. Tehát - szólt a figyelmeztetés - semmi esetre se probáljunk meg fegyverrel a hurrikán útjába állni.

Bölcs tanács, gondolná az ember, bár én a seriff helyében hozzátettem volna, hogy sem fegyverrel, sem anélkül nem nagyon érdemes a hurrikán útjába állni. Mert, bár Irma valószínűleg elsőként nem tüzel, de Xerxész óta tudjuk, hogy a háborgó természetet ember nem győzheti le.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paxamericana.blog.hu/api/trackback/id/tr512824808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása