Donald Trump és az igazság pillanata

2017. március 02. 05:00 - Felcsuti Balazs

Örömlánynak lenni és szűznek is maradni egyszerre nem lehet – tartja az enyhén átfogalmazott mondás. Donald Trump és a republikánusok eddig nem tudtak vagy nem akartak választani a két opció közül. Márpedig a választást nem halogathatják már sokáig.

A kedd esti kvázi State of the Union beszédében Trump lényegében megismételte az unalomig ismert kampányígéreteket a határok megerősítéséről, az Iszlám Állam megsemmisítéséről, az egészségügyi rendszer átalakításáról illetve a gazdaság felpörgetéséről. A tónusában a megszokottnál magasztosabb, “elnökiesebb” beszéd stílusban igen, tartalomban nem hozott sok újdonságot. Főleg abban nem, ami Trump javaslatainak részleteit illeti. Márpedig a részletek megismerése kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy kiderüljön, Trump sok önellentmondó ígérete közül melyeket fogja tudni betartani és melyeket nem.

donald_trumps_positions.png

 

Vegyül például a gazdaság kérdését. A kampány során Trump egyszerre ígért adócsökkentést, ezermilliárd dolláros infrastruktúra fejlesztési programot, a katonai kiadások növelését, illetve ezzel együtt az államadósság csökkentését, úgy, hogy a költségvetés több, mint kétharmadát kitevő szociális és egészségügyi kiadásokat (Medicaid, Medicare) szinten tartja. Ha ez vélelenül matematikailag lehetséges volna (nem az), akkor akadálynak még mindig ott van maga a republikánus párt, amely nemhogy ezermilliárdos infrastruktúra fejlesztést nem volt hajlandó megszavazni Obamának, de nyolc éven keresztül obstruálta a demokratákat mindenfajta deficitnövelő intézkedés kapcsán. Emlékezetes, hogy 2013-ban a republikánus párt keményvonalas szárnya, a Tea Party frakció ellenállása hasonló okokból a kormányzat leálláshoz vezetett. Később John Boehner akkori házelnöknek a pozíciójába került az, hogy egyáltalán felvetette annak lehetőségét, hogy a párt kompromisszumot kössön a demokratákkal a költségvetés és a deficit kérdésében.

Az Obama elnök nevével fémjelzett egészségügyi reform, az Obamacare kérdésében hasonló a helyzet. Trump egyszerre ígérte meg, hogy mindenki biztosítva lesz, megtartja a program népszerű elemeit, viszont eltörli a biztosítás kötelező jellegét és drasztikusan csökkenti a költségeket, ami szintén nem tűnik egyszerű feladatnak. Nem véletlen, hogy az Obamacare teátrálisan az első napra ígért visszavonása helyett kongresszusi vezetők már az év végére, jövő év elejére ígérik a program reformját.

A lista tovább folytatható. Az adócsökkentés terén, a mexikói határon építendő fal finanszírozása ügyében, az illegális bevándorlók kérdésében és egy sor más témában Trump gyakran ellentmondott saját magának illetve a republikánus párt álláspontjainak. Ezek az álláspontok egyszerre nem tarthatóak. A republikánus párt ellenzékben, - Trump pedig a kampány során - fűt-fát megígért, miközben ideológiai merevséggel, cinikus obstrukcióval és mindenfajta kompromisszumra való hajlandóság nélkül ott akadályozta a demokrata kormányzat munkáját, ahol csak lehetett. A kocka azonban fordult, a republikánusok és Trump most hatalmon vannak. A felelőtlen ígérgetésnek, az önellentmondásnak vége. Eljött az igazság pillanata.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paxamericana.blog.hu/api/trackback/id/tr7212306321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2017.03.02. 15:43:04

Az a pillanat jött el amikor szopnak a liberális ratyik. Te mennyit kapsz valamilyen "civil" alapítványtól hogy ostoba hazugságokat írj?

Mindenki megKurja a pecást 2017.03.02. 16:37:49

Trump majd rezsicsökkenteni fog és azzal megmenti Amerikát.

vackor1 2017.03.02. 17:10:07

"A republikánus párt ellenzékben, - Trump pedig a kampány során - fűt-fát megígért, miközben ideológiai merevséggel, cinikus obstrukcióval és mindenfajta kompromisszumra való hajlandóság nélkül ott akadályozta a demokrata kormányzat munkáját, ahol csak lehetett."
Ez annyira ismerős nekem, vajon honnan is..ki is volt, aki ellenzékben még a 2 + 2 -re is azt mondta, hogy az nem négy ha ez volt a pillanatnyi érdeke??

A kocka azonban fordult, a republikánusok és Trump most hatalmon vannak. A felelőtlen ígérgetésnek, az önellentmondásnak vége. Eljött az igazság pillanata.

Ezt meg már úgy várom.. ( és nem csak itthon )

Na, még egy fontos kérés : kérem, csak az libsizzen, sorosozzon stb. engem a kommentjeiben , aki legalább nem "p-vel írja a liberális általuk átírt változatát. Reagálni ugyan arra sem fogok , mert fegyvertelennel nem vívok párbajt, szellemit meg pláne , de azért mégis...
Köszönöm. :)))
süti beállítások módosítása