Donald Trump, avagy a biztonság illúziója

2017. január 11. 15:38 - Felcsuti Balazs

George Carlin, a stand-up komédia ikonikus alakja mondta, hogy az amerikaiak mindig hajlandóak feladni egy kicsit szabadságukból cserébe a biztonság illúziójáért. Carlin ezt pár évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után mondta, amikor már látható volt, hogy a neokonzervatívok vezette keményvonalas irányzat túlzott reakciókba vitte bele Amerikát. Példaként említhető az iraki háború, a Nemzetbiztonsági Ügynökségből (NSA) indult lehallgatási botrány, de akár a repülőterek túlbiztosítása is akkor, amikor Amerikai rosszakarói már rég más eszközök tökéletesítésén dolgoztak, lásd kiberháború. (Carlin egyik kedvenc vesszőparipája volt még a 120.000 japán származású amerikai állampolgár 1942-es internálása Pearl Harbor után, mint példa arra, hogy Amerika a biztonság illúziójáért cserébe szabadságjogokat von meg állampolgáraitól.)

Az embernek hasonló érzése van a Trump elnökséggel kapcsolatban is. A 2016-os elnökválasztást figyelemmel követő olvasók emlékezhetnek Donald Trump azon nyers, de mégis hatásos mondatára mely szerint akár le is lőhetne valakit New York híres ötödik sugárútján, akkor sem vesztene egyetlen szavazatot sem. Trump szokásos bombasztikus stílusában ezzel azt akarta mondani, hogy az amerikai választópolgárok nagy része már annyira frusztrált és annyira elege van a karrierpolitikusokból, hogy bármit hajlandó elfogadni egy Trump féle, autentikus outsidertől.

Mint a választás eredménye, illetve az azóta eltelt időszak megmutatta, ebben nem is nagyon tévedett. A kampány alatt és elnökké választása óta olyan dolgok történtek, amely “normális” időkben sokba kerültek volna egy jelöltnek vagy egy megválasztott elnöknek. A teljesség igénye nélkül említhető Trump hírhedt nőgyalázó videófelvétele, a szexuális zaklatás vádja, adóbevallásának nyilvánosságra hozatalának megtagadása, az üzletei és az elnökség összeférhetetlensége, egy mozgássérült újságíró kigúnyolása, a kampányígéretek egy részének bevallott hamissága, az orosz kiberbeavatkozás tagadása. Emellett Trump kabinetjelöltjei között van, akit rasszizmussal vádolnak, van, aki plagizált, van, aki Vlagyimír Putyin barátja és van, aki csak egyszerűen dollármilliókat keresett a 2008-as pénzügyi válság alatt. A független kongresszusi etikai bizottság szerint Trump jelöltjeinek – akik között rengeteg az összeférhetetlenség kockázatát magával hozó gazdag üzletember - átvilágítása messze nem fejeződött be, ezzel együtt a szenátus republikánus vezetése át szeretné nyomni legalább a kulcspozíciókat Trump január 20-ai beiktatásáig. Politikai értelemben Trump kiállt az ötödik sugárútra és elkezdett lövöldözni, de a támogatottságán ez mit sem változtatott.

Donald Trump politikai tőkéje ugyanis rekordmagasságban van. És nemcsak ahhoz képest, hogy a szavazatok kisebbségével és, úgy tűnik, némi orosz favorizálás mellett nyerte meg a választást. A politikai establishment mindkét oldalon teljesen hiteltelenné vált, Trump populista autentikusságának köszönhetően egyedül maradt az arénában. Érvek, tények nem nagyon számítanak csak az érzelmi húrok pengetése, amiben az ingatlanmágnásból lett celeb mindenkit kenterbe ver. Támogatóinak válasza minden politikai, etikai vagy stiláris kifogásra - ami nap, mint nap el is hangzik TV és rádióműsorokban, a nyomtatott és digitális médiában -, hogy a hivatásos politikusok már mindent elrontottak, az talán jobb volt? Ez az az érv, ami a kelet-európai fülnek az unalomig ismerős, de Amerikában új: mely szerint nekünk azért kell elnézni mindent, mert a másik oldal már teljesen lejáratta magát. Populista kormányzatoknál ezután szokott az következni, hogy ha nem mennek jól a dolgok, akkor a hatalom külső ellenségekre mutogat, megpróbálja elterelni a figyelmet a saját kudarcairól, közben pedig megnyirbálja ellenfelei és végső soron a polgárai szabadságjogait.

Trump elnöksége nagy tesztje lesz az amerikai politikai rendszer fékeinek és ellensúlyainak. A korábban elfogadhatatlan tettek és magatartásformák normalizálásával Amerika máris megkezdte szabadságának egy részének feladását és félő, hogy ez még csak a kezdet. Hogy az USA ezzel bármiféle biztonságot (gazdasági, katonai) tud-e venni vagy csak annak illúzióját, az pedig a jövő nagy kérdése.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paxamericana.blog.hu/api/trackback/id/tr3812118425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.12. 10:30:06

"A korábban elfogadhatatlan tettek és magatartásformák normalizálásával Amerika máris megkezdte szabadságának egy részének feladását"

Bruhaha!
Pont az volt Hussein Obama elnökségének egyik roppant negatív hozadéka, hogy ki akarták lőni az első alkotmánykiegészítés biztosította szólásszabadságot a polkorrwktségre hivatkozva.

Hussein Obama és Clinton legalább annyit rontott az amerikaiak szabadságjogain, mint Bush.
Fegyvertartás istenadta jogának is nekimentek habzó szájjal minden lehetséges alkalommal. Márpedig ez az alapjog védi a többit, ha nem tud a nép ellenállni a zsarnoknak, akkor elvész minden más jog is.
Az is példa nélküli bűn, hogy próbálták a no fly list-re mindenféle bírósági eljárás nélkül feltett polgároktól elvenni a helyváltoztatás jogát és a fegyvertartástól is eltiltani őket.

+Guantanamo

Hogy külföldön miket műveltek, az még durvább. Drónterrorral gyilkoltak mindenfeléba világban meg mohamedánista terroristákat pénzeltek, fegyvereztek fel.

Drónterror-programjukban amerikai polgárokkal is végeztek, akiktől minden bírósági eljárást megtagadtak.

Mindezt a "constitutional scholar" Hussein Obama tette az alkotmányra magasról téve.

Trump eddig semmit se tett, de már epét okád rá az establishment meg a fősodratú lakájmédia. Hussein Obama még mielőtt bármit tett volna, gyorsan kapott egy Nobel békedíjat a bőrszíne miatt.

"Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek." - Sándor György

röf 2017.01.12. 11:07:35

Hagyjuk már ezt az "oroszok megnyerték" hekkelős mesét.
Mit rónak föl bizonyíték nélkül az oroszoknak?
Azt, hogy kiteregették Klintonné szennyesét, ezzel elfordultak tőle a szavazók.
Ergo, az oroszok kibontották az igazság minden részletét.
Hála nekik.

Debóra_mama 2017.01.12. 11:28:25

Aki ennyire személyekhez kapcsolja az amerikai elnökség jellemzőit, az semmit nem tud illetve nem ért az amerikai elnökökről.
Ugyanis NEM az elnök személyétől és jellemétől függ, mi lesz az USA-ban! Nevetséges azt gondolni, hogy Trump majd felébred, és a klotyón üldögélve találja ki, mit is csináljon az egészségüggyel, az olajiparral vagy éppen a Wall Streettel!!! És nem az ezer tanácsadó, tízezer elemző, de főleg az azokat alkalmazó, mögötte álló HATALMI KÖRÖK adják neki a lapot, hogy na, ezt olvasd fel!
Az amerikai elnök egy BÁB, az őt hatalomra juttatók manifesztálódása, hogy az egyszerű és buta választó tudja valamihez kötni, ki is itt a főnök, ki mutatja meg, merre van az ösvény. Akár lehetne egy legódarab vagy egy póniló is, csak legyen neve. Az utolsó elnök, akinek voltak még nyomokban önálló, a gazdáitól eltérő gondolatai is, JFK volt, aki el akarta venni a FED-től a privát pénznyomtatás jogát. Nos, az eredményt tudjuk... Azóta nem is próbált meg a kijelölt útról letérni senki. A történéseket pedig a kongresszus és a helyi államhatalom, kormányzók stb. irányítják, meg a valódi fékek és ellensúlyok rendszere, ami ott (még) valóban működik.

Az elnökválasztás VALÓDI tétje az volt, hogy a régi nagyipar és a vele összefonódott nagybankárok, vagy az újgazdag, spekulatívtőkés, neoliberális Wall Street-i yuppie hülyegyerekek győznek-e. Azt hinni, hogy a világ legvagyonosabb rétege hagyja, hogy holnaptól majd egy szoknyapecér diszponáljon 17 trillió dollár felett úgy, ahogy a nőit vagy a sofőrjeit kezelte, az nem tud az amerikai berendezkedésről semmit. Vagy nem akar, és direkt dezinformál. Valószínű fenti ködös-elfogult, valóságtól elrugaszkodott írás is egy hatalmi kör PR-gépezetének terméke - nyilván Trump ellentáborából. Jó, hát ez a dolguk, maszlagot hinteni és befolyásolni, nem bűn ez:-) Csak tudjuk helyén kezelni.

E.Katolnai 2017.01.12. 11:52:48

"úgy tűnik, orosz segédlettel nyerte meg a választást" - ez egy szemen szedett hazugság, amit a libsi-demokraták azért találtak ki, h bosszút álljanak a vezér-szajha vereségéért. Sehol egy konkrét bizonyiték, mind csak 'feltételezés', 'valószinü', 'minden jel arra mutat'-féle spekuláció. Mikor rákérdeznek az üjságirók, akkor a válasz: "hát ez szigorúan classified', nem kompromitálhatjuk az információt nyújtó forrást" stb. stb.
Szemét aljas, hazudozó banda! Ugye emlékeztek Saddam Husszein atomfegyverére? Ugyanaz a mocskos banda hazudozott akkor is ...

Debóra_mama 2017.01.12. 12:00:51

@E.Katolnai: nyugi, láthatóan ez is egy bérblog:-) Nem tudatlanságból hajlítja az igazságot: ez a dolga... Ennyire tájékozatlannak lenni, ennyi marhaságot tudatlanságból összeírni egyszerűen NEM LEHET! Bár amott híresen ostoba emberek élnek, ami a bevándorlókra is ragadós, de akkor is...

Debóra_mama 2017.01.12. 12:56:51

Mondjuk ha nekem ilyen tájékozatlanságról árulkodó cikk kerülne ki a kezemből, én alighanem összetépném a közgazdász-diplomámat:-( Elhiszem, hogy van az a pénz, amiért korpásodik, de mért pont egy ilyen komoly szakma birtokában kell ezt tenni?:-( Tegyék a bölcsészek, nekik muszáj! Egy közgazdász nincs ilyen aprópénzekre rászorulva.

Jakab.gipsz 2017.01.12. 14:02:36

Célozgatunk célozgatunk egyszer majd csak beletalálunk, azaz majd csak kitaláljuk miért nem lehet "jó elnök" Trump, szánalmas erőlködés, ez a támadás sorozat a liberális értelmiség részéről.
Sajnos amcsi barátaink, tehát nem csak a demokraták avagy a republikánusok, komolyan elhitték, hogy a "washingtoni konszenzus", " az alkotmányos jog-államiság elmélete, a fékek és ellensúlyok rendszere, egy komoly tudományos alapokon nyugvó társadalom filozófiai modell.

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, pontosan akkora áltudományos fikció a neoliberalizmus, mint azt egykori kommunista állam modell, ugyan annak az agyrémnek de a másik oldala, semmi köze sincs a tudomány-filozófiához.

Tehát higgadjon le mindenki, ebből a válságból csak egyféle módon tudunk ép-bőrrel, kikeveredni, ha a megoldást a tudományra bízzuk.

bkkzol 2017.01.12. 14:18:19

@röf: Igen, bizonyíték nélkül vádaskodnak. Illetve utasított ki kicsinyes bosszúból orosz diplomatákat. Több bizonyiték vol/van arról, hogy politikai és gazdasági, ipari kémkedést folytatnak az amerikai külképviseletek. A szövetségeseiket is lehalgatják. Manipulálják a választásokat Afganisztántól Ukrajnáig. Most meg habzó szájjal vádaskodnak.

Debóra_mama 2017.01.12. 15:16:02

@Jakab.gipsz: a neoliberálisok nem liberálisok, hanem hazugok. Egy igazi liberális sose akarná a szólásszabadságot korlátozni! Alapvető...
Ajjaj! Úgy látszik, errefelé nemigen vevők a neoliberális maszlagra:-( nem fog ez a szépenkigondolt mondóka itt termékeny talajra hullani.
Talán máshol kéne próbálkozni, Germanében, Szomáliában, vagy a csigaevőknél:-o

Sadist 2017.01.12. 17:52:31

"A szerzőről

2008-ban részt vett Barack Obama kampányában."

Ha esetleg a posztból nem volna nyilvánvaló, hogy ez a blogger is a libsi szekértoló brancsba tartozik :)
süti beállítások módosítása